Nagymarosi Ifjúsági találkozó (2010. október 2.)

Az idei év őszi Nagymarosi találkozóját 2010. október 2-án tartották, ahova Pákáról is elment töltekezni maroknyi csapatunk. A plébániát hárman képviseltük. A találkozó mottójául a szervezők a "Férfinak és nőnek teremtette őket... hogy család legyenek" mondatot választották, készülve a Család évére, amit a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2010. Szent Család ünnepétől, 2011. Szent Család ünnepéig hirdetett meg.

Sajnos a reggeli imádságot és Bíró László püspök úr előadásának elejét lekésve érkeztünk meg Nagymarosra. Püspök úr a "Felette nagy titok"-ról, azaz a párkapcsolatokról, házasságról beszélt az egybegyűlteknek.

Az előadást követően a különböző fakultációkban fejtették ki az előadók, hogy mit gondolnak a találékozó témájáról. Volt, aki felment a Kálváriára, ahol Brückner Ákos OCist. atya a szokásos "Kérdezz-felelek!" módon beszélgetett a fiatalokkal. Én ottmaradtam a plébániakertben, ahol Roska Péter atya "Miért várj?" című előadásából - ami aztán szintén beszélgetéssé változott - próbáltam jelenlegi és eljövendő papi életemhez segítséget meríteni. A találkozó leglátogatotabb fakultációja ismét Kerényi Lajos SchP atyáé volt. Aki ilyen jellegű előadáson nem kívánt részt venni, az a Duna-parton csoprtbeszélgetésben vehetett részt. Az elcsendesülésre vágyókat szentségimádásra hívták.

Délután egy órától lehetőség volt ebédszünetre, valamint személyes találkozásokra. Ezt követően a plébániakertben a Szent Ferenc Antióchia közösség vezetésével szentségimádáson vehettünk részt. A délután négy órakor kezdődő szentmisének a főcelebránsa Pápai Lajos győri megyéspüspök volt, aki buzdította a fiatalokat, hogy tiszta szeretetttel készüljenek a házasságra. Gondolatait pedig azzal fejezte be: "Ne féljetek, mert Krisztus ma is veletek van!" A szentmisének mindig érdekes "színfoltja", amikor a felajánlási résznél a gyerekek, akik a szentmise első részét külön ünnepelték, bejönnek, mint olyanok, akik önmagukat ajánlják fel a Mindenhatónak.

Sillye Jenővel és az imperfectum együttessel - akik a nap többi részében is helytálltak - szentmise után még lehetőség volt együtténekelni. Mi azonban Isten áldásával elindultunk hazafele, hiszen az út hosszú Nagymarostól Pákáig. Végezetül álljon itt egy idézet a Nagymarosi Levélből:

"Ajándék vagy. Az ajándék önmagában is értékes, mégis akkor tölti be igazi rendeltetését, amikor átadják."

Legyünk ajándékai a világnak, ki a házasság szentségében a házastársának és gyermekeinek, ki pedig a papságban az embereknek.
Aki kíváncsi az előadásokra, szentmisére, az a következő linken meghallgathatja őket: Magyar Kurír hangtára

Gyöngyös Balázs pákai káplán

Fotó: Lőrincz András, Szakos Mercédesz

Vissza az előző programhoz